Cu totii am vazut filme , in mare parte americane, in care razboiul este prezentat intr-o modalitatea oarecum misto, in care soldati bine antrenati si, de obicei, americani, zdrobesc capetele inamicilor si sunt o imagine intruchipata a binelui; ei bine, in realitate nu este chiar asa, iar norocul nostru este ca exista cateva filme care ne arata o imagine mai intunecata, dar mai aproape de realitate, a ceea ce inseamna si a fost razboiul.

Am sa discut despre doua filme, filme foarte bune, care, cum am mai zis, au prezenata razboiul ca un iad, un loc in care oamenii mor in cele mai infioratoare moduri.

“Saving private Ryan” este un film de razboi aparut in 1998 in regia lui Steven Spielberg, si prezinta povestea unui pluton de soldati americani care, dupa invazia Normandiei, trebuie sa mearga in spatele liniilor inamice pentru a recupera un plutonier al carui frati au fost ucisi in actiune. Prima scena de razboi din acest film este una dintre cele mai sangeroase si violente scene facute vreodata. Soldatii americani trebuie sa debarce sub focurile inamice, iar acest lucru duce la pierderi mari, acestia fiind foarte expusi; daca urmariti filmul o sa vedeti oameni ucisi in toate felurile posibile, lucru care pentru unii dintre voi o sa fie foarte neplacut, insa, sa stiti, astfel de lucruri chiar s-au petrecut. Acest film are nota 8,6/10 pe IMDb si va recomand cu drag sa va uitati.

Al doilea film este “Hacksaw Ridge”. A aparut in 2016 si prezinta povestea lui Desmond T. Doss, care a servit in armata americana in timpul Bataliei de la Okinawa, in cel de Al Doilea Razboi Mondial; acesta a refuza sa omoare, a vrut doar sa salveze. A fost primul soldat din America care a primit medalia de onoare fara sa traga vreun glont. La fel, acest film are scene care iti vor face pielea de gaina, care iti vor arata ca razboiul este un lucru oribil si ca nu exista soldati care sa fie de partea buna si soldati care sa fie de partea rea. Toata lumea are de pierdut si de suferit. O scena foarte memorabila si emotionanta este cea in care, incercand sa scape de trupele inamice, Doss da peste un soldat japonez ranit, si in loc sa-l ucida, il ajuta, ii aplica un pansament si ii injecteaza morfina. Un lucru foarte tare este ca acest film este inspirat dintr-o poveste reala. Nota pe IMDb este de 8,2/10 .

Mai sunt filme de razboi foarte bune, acestea sund doar doua exemple, insa am vrut sa arat o alta latura a razboiului prezentat prin filme, o latura mai putin “cool”, o latura in care toate partile au de pierdut si suferit.