Actorul roman Colea Rautu s-a nascut in anul 1912 in localitatea Limbenii Noi din  județul Bălți, si a decedat in anul 2008 la Bucuresti. Numele sau real a fost Nikolai Rutkovski, iar primii ani de invatatura au fost la Colegiul „Regele Ferdinand” din Chișinău. De tanar a fost pasionat maimult de fotbal, si chiar a jucat o perioada la echipa Uzinelor „Mociornița” din București.

A avut si o voce deoasebita, fiind un mare iubitor de romante, iar cel mai indragit cantec se pare ca a fost si primul pe care l-a interpretat pe scena Carabusului: “Ți-a ieșit coșaru-n drum”.Cariera artistica a fost destul de sinuoasa, mai intai a urmat Conservatorul de Artă Dramatică din București, apoi. a fost corist la Opera din Cluj. Debutul in tratru a fost la Teatrul de Revistă „Cărăbuș” condus de marele actor Constantin Tănase.

Biografia lui Colea Rautu

Au urmat zeci de roluri la Teatrul National si la Teatrul Giulesti, unde am avut ocazia sa-l vad jucand de cateva ori. In anul 1988 a primit premiul ACIN, pentru munca sa de o viata in slujba teatrului si a filmului romanesc.

Dupa o viata de 96 de ani, in care nu a incetat sa ne uimeasca, iata ca a venit vremea sa celebram centenarul Colea Rautu. Speram ca atat la Chisinau cat si la Bucuresti, autoritatile vor reusi sa isi aminteasca ca la 28 noiembrie aniversam nasterea sa, iar daca anul 2008 i-a rapit pe marii si iubitii nostri actori Ovidiu Iuliu Moldovan, Ilarion Ciobanu, Ştefan Iordache, Dina Cocea şi Raluca Zamfirescu, ar trebui sa ne aducem aminte de eimai des.

Cine se poate mandri cu o cariera de peste 50 de ani in cinematografie si peste 70 ca actor de teatru (debutul sau in cinematografie fiind in 1954), si pana in ultima clipa, a ramas alaturi de publicul care l-a iubit si care i-a spus pe buna dreptate “maestre”. Visul sau de a vedea Romania reintregita si de a nu mai trece granita pentru a vizita meleagurile copilariei nu s-a implinit inca.

Ultimul spectacol in care a jucat a fost “Azilul de noapte”, iar de atunci cati dintre colegii lui mai sunt in viata? Va amintiti probabil daca ati vazut spectacolul de Radu Beligan, Gheorghe Dinică, Mircea Albulescu sau Marin Moraru. Singurii care ne mai incanta cu vocea lor inconfundabila sunt Radu Beligan nazucut in 1918 si Mircea Albulescu nascut in 1934. Desi nascut in acelasi an ’34, Gheorghe Dinică s-a stins in 2009, iar inegalabilul Marin Moraru joaca inca in productiile TV, cum ar fi “Inima de tigan” in care a jucat si maestrul Gheorghe Dinica.

Colea Rautu

Colea Rautu si Irina Petrescu in Facerea lumii